Kaip išsirinkti turistinį kilimėlį?


Visi puikiai žinome, koks svarbus miegas gerai gyvenimo kokybei. Lygiai taip pat svarbu yra geras miegas gamtoje - kad pailsėtume prieš naują dieną stovyklavietėje ar žygyje, labai svarbu gerai, patogiai ir šiltai išsimiegoti. Kaip namuose renkamės tinakmą čiužinį, taip gamtoje nepamainomas geras turistinis kilimėlis - išsirinkus tinkamą, nakvynė gamtoje bus ne ką prastesnė nei savo mėgstamoje lovoje!

Tad į ką reiktų atkrepti dėmesį renkantis turistinį kilimėlį?

Kilimėlių tipai

Turistiniai kilimėliai skirstomi į tris tipus - įprasti klasikiniai kilimėliai, savaime prisipučiantys ir pripučiami kilimėliai. Kuo jie skiriasi?

Įprasti klasikiniai kilimėliai. 

Jie gali būti pagaminti iš įvairių medžiagų, dažniausiai - EVA polimero ar polietileno putų. Klasikiniai kilimėliai gali būti vieno sluoksnio arba dviejų sluoksnių: vieno sluoksnio kilimėliai būna lengvesni, tačiau dviejų sluoksnių yra šiltesni ir neperšlampami. Dažnai kilimėlių viena pusė būna padengta šilumą atspindinčia danga ar specialia folija kuri geriau išlaiko šilumą ir saugo nuo drėgmės. Taip pat verta atkreipti dėmesį į šių kilimėlių paviršiaus reljefą - kuo labau banguotas paviršius, tuo didesnis jų komfortas lyginant su jų svoriu. 

Šio tipo kilimėliai yra pigiausi ir tuo pačiu patys lengviausi, patvariausi, jie bus ilgaamžiai, tinkantys naudoti ant bet kokios dangos. Taip pat patogu juos naudoti trumpiems sustojimams, kadangi juos galima greitai patiesti ant žemės.

turistinis kilimelis, gamta, zygis

Klasikinių kilimėlių minusai yra tai, jog jie užima daugiau vietos, nėra kompaktiškai susipakuojantys, tad imant jį į žygį, dažniausiai reikės tvirtinti kuprinės išorėje. Šie kilimėliai taip pat yra mažiau minkšti, ypač jeigu mėgstate miegoti ant šono, ilgai miegoti ant vienos pusės gali būti nepatogu.

Savaime prisipučiantys kilimėliai. 

Šie kilimėliai viduje sudaryti iš specialaus porolono ir ventilio, kuris leidžia įeiti ir išeiti orui, o išorė dažniausiai aptraukta neįrančia patvaresne medžiaga. Atkimšus ventilį, suspaustas porolonas plečiasi įtraukdamas į save orą iki kol atgauna savo įprastą formą. Kilimėliui prisipūtus, ventilis užsukamas, jei reikia, galima šiek tiek įpūsti oro patiems iki norimo kietumo. Savaime prisipučiantys kilimėliai yra storesni už įprastus klasikinius kilimėlius. 

turistinis kilimelis, miegas, stovyklavimas

Tokie kilimėliai užima mažiau vietos nei klasikiniai, jie yra šiltesni, kadangi šilumą sulaiko oras, dažnai yra neperšlampami. Taip pat galima reguliuotis jų minkštumą, tad išsimiegosite komfortiškiau.

Dėl savo konstrukcijos šie kilimėliai sveria daugiau nei įprasti klasikiniai kilimėliai ir yra brangesni. Taip pat labai svarbu juos saugoti nuo pradūrimo, kadangi aštrūs daiktai gali pradurti paviršiaus medžiagą. Pradurtas kilimėlis praranda savo šilumos ir minkštumo savybes. 

Pripučiami kilimėliai.

Skirtingai nei savaime prisipučiantys, pripučiami kilimėliai neturi užpildo, kuris gali prisipūsti savaime, tad juos reikia pripūsti patiems, pompos ar specialaus oro maišo pagalba. Pagal tai, kokia kilimėlio vidinė struktūra ir kokios panaudotos technologijos gamyboje, šie kilimėliai gali būti įvairaus šiltumo - nuo vasarinių iki skirtų ekstremaliems šalčiams. 

Tokie kilimėliai, kai yra pripūsti, vidutiniškai yra storiausi ir minkščiausi iš visų tipų, tuo pačiu ir kompaktiškiausiai susipakuojantys bei lengviausi, kadangi didžiąją dalį tūrio sudaro oras. Priklausomai nuo kilimėlio pagaminimo, jie gali būti ir šilčiausi. Kadangi patys galite pasirinkti kilimėlio kietumą jį bepučiant, galite jį prisitaikyti pagal savo komforto lygį. 

Pagrindinis tokio tipo kilimėlių minusas - juos reikia ypač saugoti nuo pradūrimo, kruopščiai paruošti vietą kilimėliui, kad nebūtų aštrių daiktų. Žinoma, geros kokybės kilimėliai yra sutvirtinti ir neturėtų prasidurti nuo įprastų gamtoje sutinkamų nelygumų - spyglių ar šakų, taip pat dauguma kilimėlių gamintojų prie kilimėlio prideda ir taisymo komplektą, kad netyčia pradurtą kilimėlį galėtumėte pataisyti ir gamtos sąlygomis. Norint apsisaugoti nuo pradūrimo, pripučiamą kilimėlį galima naudoti kartu su įprastu klasikiniu kilimėliu. Taip pat pripučiami kilimėliai gali skleisti daugiau čežėjimo garsų, jei esate linkę miegant daug sukiotis ar judėti.

Koks kilimėlio šiltumas?

Dažnai atrodo, jog kilimėlis reikalingas tik tam, kad būtų minkščiau miegoti. Tačiau iš tiesų, nuo kilimėlio labai daug priklauso, ar išsimiegosite šiltai, ar naktį bus vėsu. Miegant miegmaišyje, apatinė jo dalis, ant kurios miegame, susispaudžia ir praranda savo šilumines savybes, dėl to svarbu naudoti kilimėlį, kuris apsaugos nuo sąlyčio su vėsia ar šalta žeme. 

Kilimėlių šiluma ir izoliacinės savybės matuojamos šilumine varža ir žymima “R” raide. Kuo didesnis nurodytas skaičius prie R, tuo geriau kilimėlis apsaugo nuo šilumos praradimo miegant ir tuo geresnė miego kokybė: pvz. kilimėlis su R2 šilumine varža bus dvigubai šiltesnis nei kilimėlis su R1 varža. Taip pat, šiluminė varža sumuojasi, t.y. jei planuojate miegoti su įprastu kilimėliu su R2 varža ir ant viršaus pasitiesti pripučiamą kilimėlį su R2.5 varža, turėsite miegojimo pagrindą kurio bendra šiluminė varža bus R4.5. 

Kokia kilimėlio forma ir dydis?

Labai svarbu, kad kilimėlio dydis ir forma atitiktų jūsų kūno formą ir mėgstamą miegojimo būdą. Dažniausiai standartiniai kilimėliai būna 180-185 cm ilgio. Renkantis kilimėlį būtų gerai, jog jis būtų bent keletą centimetrų ilgesnis nei jūsų ūgis, kad kojos neišlystų už kilimėlio kraštų - kojoms besiliečiant su žeme, prarandama kūno šiluma. Jei jums reikalingas ilgesnis nei 185 cm ilgio kilimėlis - ieškokite Large arba Long kilimėlio. 

Pagal savo formą kilimėliai dažniausiai būna stačiakampiai arba “mumijos” formos, su siaurėjančia apačia. Standartinis plotis būna apie 50-55 cm. Labai svarbu, kad kilimėlio plotis nebūtų mažesnis nei jūsų pečių ir klubų plotis. Jei turite platesnius pečius ar klubus arba mėgstate daugiau miegoti ant nugaros, rinkitės platesnį kilimėlį. Prieš renkantis taip pat svarbu pasimatuoti, kad kilimėlis tilptų į palapinę.

Jeigu keliaujate dviese, galite rinktis pripučiamus dvigulius turistinius kilimėlius.

O kaip su pripučiamu čiužiniu? 

Dažnai neturint turistinių kilimėlių, stovyklaujant į gamtą nusprendžiama pasiimti pripučiamą čiužinį. Tai puikus daiktas namuose ar miegant automobilyje, tačiau prieš imant jį į palapinę labai svarbu įsitikinti, kad pripučiamas čiužinys turi geras šilumines savybes. Čiužiniui ilgai liečiantis su žeme, oras jame yra linkęs atvėsti ir, jei čiužinys neturi gerų šilumos izoliacinių savybių, ant jo miegoti bus šalta. Jeigu visgi nuspręsite stovyklauti su pripučiamu čiužiniu, pasitieskite ką nors tarp čiužinio ir savo miegmaišio - tai gali būti storesnis patiesalas ar netgi įprastas poroloninis turistinis kilimėlis - taip bus ir minkšta, ir tuo pačiu nerizikuosite sušalti. 

Kokius kilimėlius naudojame mes patys?

Jau ketvirtus metus naudojame Yate Extreme Lite 38 savaime prisipučiančius kilimėlius. Kiekvienas sveria apie 700g, susipakuoja pakankamai kompaktiškai. Dažniausiai kilimėlius prisipučiame patys, kadangi taip greičiau nei savaiminio prisipūtimo funkcija, tuo pačiu kiekvienas pasirenkame ir norimą kietumą. Šiuos kilimėlius esame išbandę ir keliaudami Švedijos kalnuose, Islandijoje bei žygiuose Lietuvoje - esame patenkinti jų kokybe, patogūs miegoti. Taip pat džiugina kilimėlių patvarumas - per keturis metus vieną kartą netyčia pradūrėme kilimėlį dėl neatsargaus tvirtinimo prie dviračio, tvirtinimo dirželio sagtį priveržėme per stipriai, ir jos kampas, remdamasis į kilimėlį, pradūrė mažą skylutę. Laimei, pasinaudoję kilimėlio taisymo komplektu lengvai susiklijavome kilimėlį žygio metu ir toliau galėjome juo naudotis. Šiuo metu turimi kilimėliai yra "mumijos" formos, bet ateityje abu mieliau rinktumėmės stačiakampio formos kilimėlius, kadangi vartantis miego metu kojos kartais išlenda iš už susiaurinto kilimėlio galo šonų.

turistinis kilimelis, zygis, taisymas

 Netyčia pradūrus kilimėlį, jį pavyko susitaisyti žygio metu.

Pabaigai

Miegas yra labai asmeninė patirtis, ir tik jūs pats galite nuspręsti, koks kilimėlis reikalingiausias gerai jūsų miego patirčiai. Apgalvoję kokiomis sąlygomis jį naudosite: ar jums svarbiau kilimėlio transportavimo dydis, svoris, minkštumas ar patvarumas, kokią sumą jam galėtumėte išleisti ir ant kokių paviršių planuojate miegoti - išsirinksite tokį, koks geriausiai atitiks jūsų norus ir pasirinkimus. Tad linkime pačio saldžiausio ir komfortiškiausio miego stovyklaujant! 


Rašyti komentarą


Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti